Spis treści
Cholera
Cholera to ostra, zakaźna choroba bakteryjna nazywana również chorobą „brudnych rąk”.
Cholera przyczyna
Choroba wywoływana przez bakterię – przecinkowca cholery (Vibrio cholerae), którą można się zakazić na skutek spożycia zanieczyszczonych produktów spożywczych, wody bądź też w przypadku braku właściwej higieny rąk. Gram-ujemna bakteria wywołująca chorobę przenoszona jest zazwyczaj za pośrednictwem wody zanieczyszczonej ściekami. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, a bakteria po dostaniu się do organizmu człowieka bytuje w przewodzie pokarmowym, gdzie wytwarza egzotoksynę i enzymy (m.in. mucynazę) niszczące nabłonek śluzówki jelit. W efekcie prowadzi do poważnych biegunek i odwodnienia organizmu.
Cholera rozpowszechnienie
Z danych WHO wynika, że co roku notuje się 1,3-4 mln infekcji wywołanych przecinkowcem cholery. Mogą one prowadzić do 21-143 tys. zgonów rocznie. Niestety naukowcy nie są w stanie oszacować realnej liczby przypadków tej choroby, ponieważ większość zachorowań dotyczy państw słabo rozwiniętych, gdzie choroba ta występuje najczęściej, a przypadki jej wystąpienia nie są praktycznie zgłaszane. W 2015 roku naukowcy Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazali, że chorobę tę odnotowano w 51 krajach (występowanie endemiczne), a statystyki dotyczące jej rozpowszechnienia mówiły o 2,8 mln przypadków i ponad 91 tys. zgonów rocznie. Z danych zebranych w 2019 roku przez WHO wynika, że w 31 państwach stwierdzono 923 037 przypadków zakażeń przecinkowcem cholery, z czego 1911 osób zmarło w wyniku choroby wywołanej przez bakterię.
W październiku 2017 roku WHO przyjęło dokument strategiczny, w którym za cel przyjęto ograniczenie rozprzestrzeniania się cholery do 2030 roku oraz redukcję o 90 proc. liczby zgonów z powodu zakażenia bakterią wywołującą chorobę. Obecnie przypadki cholery notuje się w popularnych wśród Polaków kierunkach wyjazdów turystycznych, m.in. na subkontynencie indyjskim, na Dominikanie, w Tanzanii czy Kenii.
Cholera objawy
Objawy związane z zakażeniem przecinkowcem cholery pojawiają się nawet w ciągu kilkunastu godzin (do pięciu dni) od spożycia zanieczyszczonej wody lub pokarmu. Choroba charakteryzuje się pojawieniem nagłej, intensywnej biegunki, bez bólu brzucha czy nudności. W kolejnych godzinach u osoby chorej mogą pojawić się wymioty oraz bóle mięśni, ogólne osłabienie wynikające z gwałtownego odwodnienia, bezmocz oraz drżenie mięśni. Towarzyszyć im mogą również zaburzenia psychomotoryczne – dezorientacja oraz drgawki hipoglikemiczne.
Cholera przebieg choroby
Ciężkość przebiegu choroby uwarunkowana jest biotypem bakterii Vibrio cholerae oraz stopniem odwodnienia pacjenta. Bez uzupełniania płynów oraz elektrolitów może dojść do ostrej niewydolności nerek, kwasicy i szybkiego pogorszenia stanu chorego. W praktyce klinicznej zaleca się nawadnianie doustne z wykorzystaniem płynów z elektrolitami, w przypadkach ciężkich stosuje się również nawadnianie drogą dożylną. Natomiast farmakoterapia bazuje na antybiotykoterapii, która skraca czas trwania biegunki i umożliwia oczyszczenie światła jelita z bakterii.
Cholera prewencja
Profilaktyka zakażeń przecinkowcem cholery opiera się na przestrzeganiu warunków sanitarnych oraz zabezpieczeniu ujęć wody pitnej oraz zbiorników wodnych przed zanieczyszczeniem fekaliami. W przypadku żywności stosuje się zasadę – wyparz, ugotuj, obierz.
Istnieje również możliwość zabezpieczenia się doustnymi szczepionkami, które podawane są w schemacie dwudawkowym u dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia. Odpowiedź immunologiczna organizmu utrzymuje się zazwyczaj dwa lata.